Blog van 24-08-2020: HECHTING, ANGST EN LOSLATEN:

Hechting is een veelomvattende term; en we kunnen als persoon aan veel personen en dingen  gehecht zijn.  Bijvoorbeeld: aan  familieleden, geld, gezin,  spullen, beroepsstatus, geliefde, kinderen, zelfbeeld, dromen, geloofssystemen, waarden & normen, illusies en zoveel meer. Eigenlijk ben je verbonden aan hetgeen je mijn of ons/onze voor zet.
Wat ik door mijn vak als verloskundige op haptonomische basis natuurlijk veel tegen kom: de verbondenheid van (aanstaande) ouders aan hun zwangerschap en pasgeboren baby. Deze hechting is door trauma soms met angst, verdriet of boosheid vermengd. Logisch als je lang doet over spontaan zwanger worden en of zelfs een infertiliteitstraject gedaan hebt. Of als je gestart bent met verscheidene miskramen. Of als je medisch geschoold bent en alle pathologische mogelijkheden kent: dingen die mis kunnen gaan in deze periode. Of  juist veel mis hebt zien gaan in je directe omgeving op zwangerschap/geboorte gebied. De lijst is eindeloos.

Geestig genoeg heb ik zelf nooit ambitie gehad zelf zwanger te willen worden, maar ik kan het gevoel me zó goed invoelen. Vaak heb ik mezelf afgevraagd, waarom het vak toch zo boeiend voor me blijft. Dat mijn hart en ziel volgend in mijn carrière; zelfs na een paar keer heen en weer verhuizend tussen Nederland en Portugal de "calling" van zwangerschap, geboorte en pasgeborene zo sterk blijft. Het antwoord wat dan in me op blijft komen; al decennia lang is: mijn wens voor een goed welzijn van ongeboren en pasgeboren baby's; waar ik in mijn vorige blog over schreef. Vele decennia heb ik me hierin verdiept voor mensen in mijn praktijk. Mijn focus is op baby's gericht; maar daarvoor is de zwangere met partner natuurlijk de spil én het aanspreekpunt. Bij iedere controle, klacht en bezoek werk ik bewust of onbewust aan de band tussen (zwangere) ouders en on- of pasgeboren hun baby . Het is namelijk best moeilijk om je te hechten aan iets wat nog verborgen of onwerkelijk voelt. 

Tijdens de haptonomie-opleiding hebben we het volgende uitgelegd gekregen: Angst voor verlies is één van de belangrijke factoren om je niet volledig te hechten. Het paradox zit in het feit: dat om iets goed te kunnen loslaten; een goede hechting nodig is. Angst doorbreken is dus echt super belangrijk in deze fase en daar zet ik me erg voor in. Waar toont die angst zich in: Eerst in angst juist wél zwanger te worden, in de anticonceptie periode; en dan is het wennen als de zwangerschapswens opduikt. Ik heb het eerder al benoemd dat het zwanger worden voor sommigen al traumatisch kan zijn; maar ook een ongeplande zwangerschap bevat ook veel twijfel en angst. De zwangerschap accepteren is dan de eerste stap naar een gezonde hechting met je kindje. Foliumzuur, wat wel en niet te eten, diagnostische testen, echo's of het hartje wel klopt. de onbezorgde hechting aan de eerste maanden zwangerschap is echt verleden tijd. De balans van angst en vertrouwen blijft kwetsbaar: van : "gelukkig nu is het levensvatbaar"--> naar angst voor afwijkingen en de bevalling.  Alle emoties aanvaarden als een factor in dit proces; maar de blik op vertrouwen hebben: Dat is mijn zienswijze op dit proces. De angst valideren, begrijpen waar deze vandaan komt en dan de toestand van het kindje benoemen. Voor mij is dat echt de bindende factor gebleven. Een kracht en talent om dat in te kunnen voelen; zonder dat ik er een emotionele lading op heb in mijn eigen leven. Buiten het feit dat ik natuurlijk zelf ooit een baby was. Ik ben ervan overtuigd dat dit feit de basis is voor mijn werkpassie.


Hoe dan ook. Ik ben er voor iedereen die denkt iets van mij te kunnen leren. Want waar houdt de verloskunde op en start coaching of begeleiding? Vertrouwenspersoon is hoe ik vaak gezien wordt. Maar ook soms als een gezellig babbelende informatie baken.
Het maakt mij niet uit welke rol ik in het geheel speel bij zwangere ouders en wat hun beweegreden is om mij te willen raadplegen. Of  samen met doulas, collegae verloskundigen of artsen. Iedere rol is belangrijk!!.

Mochten er mensen zijn die dit erg aanspreekt. Contact me gerust. Ik ken nog vele mensen die enigszins energetisch  aan mij verbonden zijn; door hun zwangerschap van soms meer dan 20 jaar geleden. Gewoon een plekje in elkaars hart; door het samen meemaken van een intens mooie, maar spannende periode. Een gezonde hechting, die er gewoon mag zijn. Wie zegt dat je de gevoelsband met cliënt (van mijn oogpunt); of van je verloskundige (van cliënt oogpunt) moet loslaten. Niemand toch? Gek genoeg komt daar soms geen persoonlijk woord of ontmoeting aan te pas. Het voelt dan wederzijds zo; en de bevestiging daarvan blijkt vaak uit een bericht of opmerking op social media.

Het moraal van dit verhaal: Mocht je minder prettige gevoelens tegenkomen in jezelf rondom zwanger worden, zwangerschap en/of ouderschap. Valideer dat in jezelf, laat je gerust stellen of troosten en vraag jezelf af: hoe je de balans steeds richting vertrouwen krijgt. Mijn stokpaard blijft hierin: leer naar je kind toe voelen op ieder moment dat de angst opduikt.

Voor mensen met een beladen zwangerschapswens: het klinkt wazig; maar je kan echt voelen naar je toekomstig kindje. Het hoeft niet een droom te zijn die spiritueel of in je mind slechts bestaat. Een zwangerschap kan als een energie dicht bij je gevoeld worden.

https://sakuraclinics.nl/ : Voor persoonlijke begeleiding bij het verbeteren van vruchtbaarheid; is zeker een aanrader. 

Kimiko is fertiliteitsarts en tevens ervaringsdeskundige. Ik ken haar persoonlijk en ze zal vast en zeker heel waardevol in je "zwanger worden" proces zijn.

 

Wederom dank voor het lezen van deze blog en ik sta altijd open voor vragen of feedback.

Heel veel warme, hartelijke groeten uit Fuseta, Portugal
Marlene Gerrits, verloskundige 
wereldwijdzwanger@gmail.com

BLOG VAN 13-08-2020: HET BELANG VAN EMOTIONEEL INTELLIGENTE MENSEN:

 

Aandacht voor het verhogen van onze emotionele intelligentie (EQ); is super belangrijk voor een verdraagzame samenleving! 

Wat zijn enkele kenmerken voor mensen met een hoog EQ:

Zelfkennis, empathisch vermogen, zich goed emotioneel kunnen uiten (transparantie), flexibiliteit(met behoud van gezonde grenzen), groot sociaal bewustzijn, goed zijn in eigen fouten loslaten én hun persoonlijke grenzen aan te geven.

De fouten worden wel onthouden en in latere soortgelijke situaties; wordt voor een andere aanpak te gekozen.

Naar mijn inziens is onze maatschappij erg gebaat met veel hoog emotionele intelligente mensen; en ik zou dit graag uitleggen aan zwangere ouders. Doordat zij bij het prille begin aanwezig zijn en hier veel invloed op uit kunnen uitoefenen.

De meeste aanbevelingen zullen voor de meeste mensen erg logisch klinken. Mogelijk denken de meeste ouders dat dit de taak van scholen is en een school die hier erg op gefocust is zal zeker helpen; maar de thuisbasis speelt toch de grootste rol.

Dit doordat de eerste vijf levensjaren het belangrijkst zijn voor een goede, stabiele, emotionele basis.

Ik wil niet zeggen dat alle verantwoordelijkheid hiervoor bij ouders neergelegd moet worden hoor. De uitspraak: "er is een dorp nodig om een kind op te voeden"; die met name erg populair is in Engeland; bevat veel wijsheid.

Het gezin als hoek van de samenleving; wat overigens nog pas een eeuw of zo bestaat; dient ons EQ niet erg.

Wat hebben kinderen nodig om zich emotioneel goed te kunnen ontwikkelen:

  • Een gevoel van veiligheid en een "welkom gevoel" (bevestiging) vanaf conceptie tot en met de eerste maanden na de geboorte. Het eerste echte levensjaar van een baby.
  • Valideren van behoeften en gevoelens. Dat geldt voor alle leeftijden, maar met name in de eerste vijf levensjaren wordt de basis gelegd voor het vertrouwen in anderen én zelfvertrouwen. Dat emoties er mogen zijn en getroost worden is erg belangrijk; zelfs bij boosheid. Tranen na een val is natuurlijk gemakkelijker om te troosten als een woede-uitbarsting. Zeker omdat vele kersverse ouders zelf aangeleerd zijn boosheid binnen te houden. Straffen omdat een peuter zijn woede en frustratie nog niet kan beheersen; draagt niet bij om dit te leren hanteren helaas. Troost een kind liever niet uit een gevoel van medelijden. Een kind heeft nog een klein lichaam (zeker een baby) en daardoor kunnen intense emoties moeilijker gedragen worden. Het lichaam van het kind wordt vergroot met een liefdevol groter lichaam; en een kind voelt daardoor een verlichting in de nog steeds aanwezige gevoelens. Emoties samen dragen; leert een kind om zelf emoties en gevoelens te leren dragen en bevatten. Het leert hierdoor dat het bij een menselijk leven hoort. Ook behoeften bevestigen is nodig; al hoeft men niet meteen aan alle behoeften te voldoen. Uitleggen dat men snapt waar de behoefte vandaan komt; maar waarom het (nog) niet gegeven kan worden is een bruggetje naar de volgende voorwaarde:
  • Gezonde grenzen en regels. Dit wel met een heldere uitleg waarom. Volgens mijn perspectief zou het erg veel helpen als alles uitgelegd wordt aan baby's en kinderen. Ze voelen non-verbale signalen beter dan volwassenen en uitleg voorkomt verwarring en een negatief zelfbeeld.
  • Authentieke volwassenen in hun directe leefomgeving. Kunstmatige complimenten en niet oprechte uitspraken geeft een "niet gezien en gehoord gevoel".

Er zullen zeker nog meer factoren zijn maar voor mij zijn dit de voornaamste basisvoorwaarden. Vanaf 20 weken zwangerschap op een liefdevolle, uitnodigende manier contact te leren maken om al een vertrouwensband aan te gaan: is mijn motivatie voor dit werk.

Voor meer informatie hierover bekijk gerust mijn  website  https: wereldwijdzwanger.nl met de pagina :Haptonomie

Ik geloof zeker dat deze aspecten bijdragen het beste uit onszelf en onze kinderen te halen. Het klinkt als een cliché; maar voor een verdraagzame samenleving behoeft toch de aandacht van een ieder op deze basisvoorwaarden. Niet alleen kinderen, maar ook voor volwassenen onderling. Mocht je hier nog in willen bijleren; is haptotherapie of psychotherapie zeker een aanrader. Spiritueel groeien is ook een optie, maar kijk uit voor spirituele bypassing. Want aanpak van schaduwen uit het verleden is zeker nodig; om een goed inzicht te krijgen en je zelfbeeld te vergroten. Dit proces aangaan voor het ouderschap is zeker een aanrader.

 

Bedank voor het lezen van mijn tweede blog voor mijn "Wereldwijd Zwanger" zwangerschapsbegeleiding website.

Feedback is altijd welkom !!

 

Marlene Gerrits, verloskundige op haptonomische basis

 

 

Blog voor zwangeren van een verloskundige op haptonomische basis van 07-08-2020 (eerste blog)

 

Belang van een "oceaan-ig"gevoel voor zwangeren:

Zo lang ik me kan herinneren; was ik dol op in water zijn. Terwijl ik op 5 jarige leeftijd toch echt bijna verdronken ben. Water en met name de zee is iets wat me instant ontspanning en een gevoel van welbehagen geeft.

Daarom sprak deze les over zwangerschap in de Academie van Haptonomie te Doorn me erg aan.

Doordat ons lichaam voor het overgrote deel uit zout water bestaat; is dat extern baden in iets wat intern in overvloed aanwezig is.

De vergelijking met de amoebe werd gelegd. Hebben jullie dat ook geleerd tijdens biologie op de middelbare school? Dat eencellig diertje dat zonder gastheer in de zee via osmose gevoed wordt; en daardoor geheel van zijn omgeving afhankelijk is. Ik heb begrepen dat de cellen in ons lichaam daar super veel op lijken. Alleen bevind die omgeving juist erg in ons zelf. Ervaringen uit het verleden en gedachten uit het heden. We zijn ons daar niet zo van bewust en dat hoeft ook niet.

Wat wel fijn te weten is: "een oceaan-ig" gevoel van welbevinden is echt super belangrijk voor ons allen maar in het bijzonder voor zwangeren. Zee of een ligbad met zout water is super ontspannend en zuiverend voor een zwanger lijf. De kleine krijgt meer ruimte en voelt ook uitbreiding van het "vruchtwater bassin". Het is echt een misverstand dat ongeboren baby's zich altijd in een paradijselijke omgeving bevinden. Het verzet in een zwanger lichaam tegen de groeiende baarmoeder kan best een krap gevoel geven.

Dus mijn advies voor zwangeren is:

ga regelmatig in een lauw-warm bad met zout; en maak contact met je baby. Maak van je twee handen samen één geheel en druk eerst best stevig op je zwangere onderbuik; net boven je schaambot om vervolgens juist alle druk weg te nemen en maak van je handen een soort "zuignap". Laat je verrassen hoe je kindje hierop reageert... Indien je dit dagelijks doet; zal je merken dat het dagelijks ook een andere reactie is. Wel kan hier een mooie routine door ontstaan. Na een paar minuten wat "wiegen"met je handen van boven naar beneden kan een welkome afwisseling zijn; of "trommelen"met je vingers. Zo vergroot je door spel het gezelligheid-aspect.

Praktische tip voor het tijdstip van baden:

Time dit dagelijkse ritueel verstandig. Baby's gaan echt mee in de biologische klok van de moeder en dan verwacht jullie kindje na de geboorte dit ook. Tijdstip van een bad of douche na de geboorte adviseer ik: in de avond. Om de nieuwe wereldburger een rozig "oceaan-ig" gevoel te geven net voor de nacht. Want je zal merken hoe belangrijk nachtrust voor jullie gaat zijn straks. Dus plan daarom dit bad contact met de kleine net voor het naar bed gaan; of het tijdstip dat je graag wilt slapen in de pasgeborene periode. Want daar kan best veel verschil in zitten.

 

Dit is een soort voorproefje op onderwerpen die ik met name in de groepsbegeleiding ga behandelen van mijn online zwangerschapsbegeleiding cursus.

Individuele kan erg aantrekkelijk zijn; maar ik wil jullie graag meer informatie en tips geven zoals deze. Die jullie zwangerschap en periode daarna vergemakkelijken. Het zou heel gezellig zijn; maar wekelijks een individuele les zal mogelijk wat te hoog gegrepen zijn voor een ieders budget. Een combinatie van groep en individueel is natuurlijk ook een optie.

Mocht je geen behoefte hebben aan een zwangerschapsbegeleiding cursus:

Houd dan toch deze pagina in de gaten voor gratis tips en deel deze...

Ik wens jullie allen een hele fijne klachtenvrije zwangerschap toe en een fysiologische  bevalling. 

Wat betreft de bevalling: 

Mocht je een ligbad hebben; is in je eigen ligbad bevallen echt een aanrader.

 

Heel veel warme hartelijke groeten uit Fuseta, Portugal

Marlene Gerrits, verloskundige

wereldwijdzwanger@gmail.com